Julie Delpy: Lolo / Így jártam a mostohámmal Julie Delpy: Lolo / Így jártam a mostohámmal

Anyuci kicsi kincse

Julie Delpy: Lolo / Így jártam a mostohámmal

ÉRTÉKELD A FILMET!
Így jártam a mostohámmal
Julie Delpy
2015
Így jártam a mostohámmal

Így jártam a mostohámmal

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Julie Delpy saját korosztályáról forgatott könnyed vígjátékot. A Lolo azokról a „negyvenötösökről” szól, akik túl vannak egy-két váláson, felnőtt gyerekeik vannak, és megpróbálnak újra olyan boldogok lenni, mint kamaszszerelmeik idején.

A folyton nyafogó és minden semmiségért pánikoló Violette (Julie Delpy) Biarritzban nyaral a barátnőivel, amikor megismerkedik az egyszerű és közvetlen Jean-Renével, s az egy éjszakás kalandból Párizsban is folytatódó románc bontakozik ki. Violette a divatszakmában dolgozik, Jean-René (Dany Boon) pedig húsz éve írja saját „forradalmi” számítógépes programját, és miután lakást szerez a fővárosban, az Eiffel-toronnyal „szemben”, szeretné értékesíteni élete nagy művét. Ennél különbözőbbek nem is lehetnének, mégis teljesen egymásba habarodnak, kacarásznak-búgnak, mint egy tinédzser gerlepár, és idilljüket – természetesen – csak Violette majdnem húsz éves fia, Lolo (Vincent Lacoste) zavarhatja meg. Egy nevetséges nevű, nulla öltözködési stílusú falusi beköltözik az életükbe, s ezt Lolo nem nézheti tétlenül. Igyekszik egyre kínosabb helyzetekbe sodorni a lenézett biarritzit, hogy sznob és betegségektől rettegő anyja megelégelje a társaságát, és kirúgja.

Kép a Lolo című filmből

Lolo húszéves létére meggyőzi anyját, hogy felnőttként viselkedik, és elfogadja a „J.R.”-nak csúfolt férfi jelenlétét, de közben dedósan telerajzolt naplót vezet és rajzfilmesen infantilis módszerekkel operál – a filmbeli gegek jórésze pedig sajnos nagyon ismerős. Delpy asszony színésznőként és rendezőként egészen rendben van, a forgatókönyvírást viszont talán nem kellene magára vállalnia: bár a dialógusok sokszor kiválóak, maga a történet lehetne pergőbb és fordulatosabb, s vannak kínosan elnagyolt részek is benne (pl. Jean-René dédelgetett számítógépes programjának a bemutatásáról lehetett volna egyeztetni egy szakemberrel, hogy ne csak – a célnak megfelelően – idegtépően hosszú, hanem esetleg értelmes társalgás is legyen az eredmény, különben csak arra döbbent rá a jelenet, hogy Lolónak akár igaza is lehet, amikor el akarja marni anyja mellől az új pasiját).

Kép a Lolo című filmből

Az apróságoktól eltekintve, működik a film. Nem emelkedik az általa is emlegetett Intouchables magasságába (úgy tűnik, az Életrevalók továbbra is etalon a francia vígjátékok történetében), de az egyszerűcske, jól-induló-románcból-óhatatlan-szakítás-franciás-csavarral típusú történetet Julie Delpy és Dany Boon képes mozgásban tartani. Valahogy érződik mindkettejükön, hogy szerették a szerepüket, könnyen azonosultak vele, és kettejük között is működik a kémia. Paradox módon, ahogy Lolo mosolya egyre hátborzongatóbbá válik, és totális háborújában egyre abszurdabb helyzetekbe sodródik „vetélytársával” együtt, a filmnek sikerül szókimondóan hiteles képet nyújtania a modern generációs konfliktusokról, s ez egy jól kidolgozott mellékszereplőnek is köszönhető. Violette legjobb barátnője mintha afféle rendezői szócső lenne: Ariane (Karin Viard) nyelvét jól felvágták, kertelés és csinosítás nélkül, meglehetősen szórakoztatóan jellemzi a majdnem felnőtt gyerekek és szüleik közti viszonyt.

Kép a Lolo című filmből

És végül, anélkül, hogy túl kegyetlenül spoilereznénk: bár némiképp előrelátható a Lolo végkifejlete, azért azt el kell ismernünk, Delpy asszony értelmes, szép és hihető zárást kanyarított legújabb munkája végére. A Lolo nem körözte még le a 2011-es Skylabet, de ismét megerősítette a nyilvánvalót: Julie Delpynek az erőssége forgatókönyvíróként és rendezőként a családi vígjátékok terén keresendő (gyengéje pedig valahol a történelmi témák között marad, ld. A grófnőt).

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat