Jon Amiel: The Core / A mag Jon Amiel: The Core / A mag

Szórakoztató-ipar, nem földrajzlecke

Jon Amiel: The Core / A mag

ÉRTÉKELD A FILMET!
A mag
Jon Amiel
2003

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 3

3

Szerinted?

0

Újabb mesterprodukcióval egészült ki az Armageddon, Independence Day, Deep Impact sorozat. A mag mindháromnak az ötvözete, ezúttal pedig a Föld belsejét célozhatjuk meg, bár békésebb körülmények között talán kellemesebb lenne. A Föld gyors „elhalálozása” arra készteti az embereket, hogy mindenképp megoldást találjanak. Persze nem akármilyen megoldást, hanem olyat, amire esetleg még Oscar-díjat is kaphatnak.

Már a kezdő jelenetek sokat ígérnek. Hilary Swank, a valamikori második Karate Kid most Beck szerepében látványosan földre helyez egy többtonnás űrhajót – egy város közepében lévő víztároló csatornában. Még mondja valaki, hogy a nők nem képesek meglepően csodálatos dolgokra. Ez a jelenet nemcsak lélegzetelállító, hanem egyben valóságos mestermunka, ami a számítógépes effektusokat illeti. A java pedig csak ezután következik, hisz minden tízpercben láthatunk ehhez hasonló számítógépes bravúrokat. Ám nehogy azt gondolja valaki, hogy ez a film csak a számítógépes munka miatt jó. Minden benne van, amire a mai közönség vevő: híres színészek, szívszakasztó jelenetek, akció, tragédia, komédia, félelem meg egy kis románc, de épp csak annyi, hogy a nagyon érzékeny lelkek észrevegyék. Persze, akik sehonnan sem hiányozhatnak, a mártírok és a nemzeti hősök itt is megjelennek.

Amerika legagyafúrtabb zsenifigurái mellett felvonultatják a posztmodern világ legnépszerűbb alakját, a hackert – Dj Quallst, azaz Taz ’Rat’Finchet is. Ez a nagyon érdekes figura nemcsak nevetésre készteti a nézőket, de ő az, akin néha látni valódi érzelmeket is. A film bájos és egyben okos figurája is Aaron Eckhart (Dr. Joshua ’Josh’ Keyes). Mindenki emlékszik az Erin Brockovich-ben alakított vajszívű rocker szerepére, itt most nem két gyerek fogadott apukája, hanem egy középiskola kifigurázott tanára, a cselekmény előrehaladtával pedig a világ megmentője is. Mondhatni személyhez szóló sértés lenne említetlenül hagyni Stanley Tuccit (Dr. Conrad Zimsky), aki az önhitt zseni szerepében többnyire nem az utálatot, hanem a jókedvet váltja ki. A hírnevét előbbre tartja mindennél, a sors iróniája azonban úgy hozza, hogy a Föld gyomrában leli halálát.

El ne feledkezzünk Virgilről, aki szereplőnek minősíthető annak ellenére, hogy ő csak egy tengeralattjáró, egy űrrakéta és egy fúrógép ötvözete. Nem csak a neve szimbolikus ennek a járgánynak, hanem az anyaga is, mert miféle fém az, amely több ezer fokot és óriási nyomást kibír, sőt a sebessége is eszméletlenül nagy. De ha már Virgil szóba került, nem ő az egyetlen aki különleges figyelmet érdemel. Ott van a Destiny, amely tulajdonképp egy hatalmas injekciós tűhöz hasonlít. Destiny azonban egy földgyomor-szurkáló, amely több kárt okoz, mint hasznot.

Hogy a két lehetséges megoldás közül melyik fogja újraindítani a földmag körüli magmát – a Destiny elektrosokkos szurkálása vagy a Virgil okozta nukleáris robbanások – az a filmből kiderül. Senki ne gondoljon azonban arra, hogy korlátozott fizikai ismeretei miatt esetleg nem fogja megérteni a film lényegét. Elég erről annyit szólni, hogy ebben a filmben annyi fizikai képtelenséget láthatunk, ami nevetséges, ennek ellenére a film élvezhető. Számunkra annyi marad, hogy a zsenikre bízzuk, próbáljanak valamit megvalósítani az egészből, mi meg csak álmodozzunk azon, hogy a Föld gyomrába vezető úton teherautó nagyságú gyémántokkal is találkozhatunk.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A mag

A mag

Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, thriller, 135 perc, 2003

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

3

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat