Paul Feig: Spy / A kém Paul Feig: Spy / A kém

Kémelhájítás

Paul Feig: Spy / A kém

ÉRTÉKELD A FILMET!
A kém
Paul Feig
2015

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A kagylóba rottyantó koszorúslány (Bridesmaids/Koszorúslányok) és a redneck bostoni zsarunéni (Női szervek/The Heat) után Paul Feig újra felkérte Melissa McCarthyt egy szerepre. Hollywood aktuális duci-kedvence most egy kém-blődségben parádézik, amin meglepő módon néha hangosan fel lehet röhögni.

Feig bármit rendez, azt Melissa McCarthy adottságaira és tehetségére alapozza: a kedves naivától az obszcén, ellenséges szerepekig mindent el tud játszani. Az elmúlt időkben azonban csak ocsmánykodó szerepekre kapott felkérést. Sajnos ez a színésznőnek nincs ellenére, annyira, hogy tavaly férjével, Ben Falconéval összehozták a Tammyt, a legrosszabbat a fércművek sorában. Azonban tudjuk, hogy McCarthy többre is képes (lásd a St. Vincent keményen dolgozó anyukájaként). A kémben nyújtott alakítása mindenképp fejlődés. Sajnos maga a film nem nagy dobás, de megvannak a maga momentumai, amelyek nem teszik teljességgel élvezhetetlenné a bő másfél órát.

Kép a Spy / A kém című filmből

McCarthy Susan Coopert alakítja, aki a titkosszolgálat egyik íróasztala mögül asszisztálja Jude Law szuperkémjének akcióit. Ja, és titkon szerelmes belé. A fickót az egyik bevetésen megöli valaki, akinek valahogy sikerült feltörnie a CIA adatbázisát, így minden aktív ügynök veszélybe kerül. Akkor most kit küldjenek terepre, hogy rendbe szedje a dolgokat? Ki az, akit nem ismernének fel a rosszfiúk és könnyedén a közelükbe férkőzhet? A bevetésre alkalmatlannak tűnő Susan bosszúvágytól fűtve bevállalja az akciót. A James Bond-filmeket imitáló felütés után Susan Párizsban, Rómában és Budapesten (igazából csak egy elég büdzsé-barát Budapesten) üldözi a két rosszat: a bolgárok femme fatale-ját, Rayna Boyanovot (Rose Byrne)  és Sergio De Lucát (Bobby Cannavale), a nukleáris bombákkal kereskedő üzletembert. Akcióközelben néha – vicces running gag-ként – felbukkan Susan hencegő, füllentő szakbarbár társa, Jason Statham alakításában (saját szerepeinek karikatúrájaként), aki inkább csak akadályozza, mint elősegíti az ügyet.

Kép a Spy / A kém című filmből

Elég szomorú, hogy (McCarthy mellett) csak Stathamet lehet kiemelni a színészek közül. Jude Law szívtipró arroganciája és műmacsósága idegesítő, Allison Janney faképű CIA-vezetőként hiába erőlteti a humort, lapos marad, mint az arca. Az elegáns, bolgár pszichopata hölgy úgy volt elképzelve, hogy a néző egy kissé sajnálja is felskiccelt háttérsztorija miatt, de Rose Byrne képtelen arcával kommunikálni, ezért csak a szemrevaló nőci szerepe jut neki, mert szexi combokkal csak ő rendelkezik. (Formás női idomok nélkül pedig nincs hollywoodi kémfilm!) És hát Bobby Cannavale internacionális bombakereskedője az egyik leggázabb antagonista valaha. Olyan, mintha egy Don Omar-klipből ugrott volna elő: ezüstös díszöntésű sétapálcáját forgatja, a legelegánsabb öltönyökben flangál, de olyan arcokat vág, mintha Ferrari-mosás közben zavarták volna meg. A legkínosabb mégis az olasz bájgúnárt játszó MI6 ügynök (Peter Serafinowicz), aki ugyanazokat a suta szexista egysorosokat ontja magából minden egyes jelenetében. Extravangzaként 50 Cent is szerepel egy apró fricska erejéig, de nem igazán lehet érteni, hogy miért.

Kép a Spy / A kém című filmből

A történetből hiányzik egy kulcsmozzanat is. A film elején McCarthyt úgy látjuk, ahogyan legtöbb filmjében: egy önbecsmérlő vesztesként, akiből a végén egy saját magáért és igazáért kiálló erős nő válik. Ez itt is megtörténik, azonban mintha Paul Feig elfelejtette volna megírni az átalakulást: a picsogó Susan amint akcióba lendül, egy pillanat alatt amazonná válik. A poénok és gegek nagy részén is érződik, hogy nem a forgatókönyv részei, azok mind McCarthy érdemei, akinek kivételes tehetsége van az improvizációhoz: úgy sziporkáznak belőle a szellemesebbnél szellemesebb monológok, mint egy jazzszóló. Szintén kiváló comic timingja teszi szellemessé az egyszerű, néha az olcsó technikai megoldásoktól (vetített háttér, Asylum-produkciókra jellemző CGI) gagyivá váló akciójeleneteket.

Kép a Spy / A kém című filmből

A tavalyelőtti RED 2 és a tavalyi 22 Jump Street után A kém az idei nyár könnyed akció-paródiája. Sajnos a három közül ez a leggyengébb, így a jövő nyárra kissé bizalmatlanul tekintünk, amikor a Feig-McCarthy páros a kultikus Ghost Busters-Szellemirtókkal fog babrálni.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A kém

A kém

Színes akciófilm, vígjáték, 120 perc, 2015

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat