Lista | A Csillagok háborúja-sorozat összes darabja Lista | A Csillagok háborúja-sorozat összes darabja

Az erő velünk van: Star Wars-filmek

A Csillagok háborúja-sorozat összes darabja

A Csillagok háborúja minden bizonnyal a filmtörténet legsikeresebb franchise-a. A George Lucas által kitalált fantasy-űropera világának legfontosabb eleme a dupla trilógát alkotó hat darab élőszereplős mozifilm, de azonkívül moziba került egy rajzfilm, futott a tévékben pár animációs spin-off-sorozat és különkiadás, készült temérdek videójáték, íródott ki-tudja-hány regényfolyam, képregény és egyéb sztori, ezenkívül meg ott vannak a játékok, öltözködési kiegészítők és csuprok – a hihetetlen mennyiségű nem hivatalos fanfic-ről és paródiáról nem is beszélve. A Disney által nemrég felvásárolt Star Wars-birodalom pedig nemsokára (na jó, leghamarabb 2015 végén) három új mozival bővül majd. Alább a legfontosabb alkotások története röviden, linkekkel.


Csillagok háborúja / Star Wars (Star Wars: Episode IV – A New Hope / Star Wars IV. rész: Egy új remény)

1977

Leia hercergnőt túszul ejtik a gonosz birodalmi erők, amikor megpróbálják elfojtani az ellenük irányuló lázadást. Luke Skywalker és Han Solo kapitány, társaságában két robottal nekivág, hogy megmentse a hercegnőt, felrobbantsa a Halálcsillagot, és győzelemre vigye az igaz ügyet az egész Galaxisban.

Ez az első Star Wars-film, a prequel-trilógia moziba kerülése előtt, 1997 márciusától viszont negyedik részként kezdték el újra vetíteni.


A Birodalom visszavág / The Empire Strikes Back (Star Wars: Episode V)

1980

A Gonosz erői még a birodalmi lépegetőket is bevetik a jeges Hoth bolygón rejtőző Luke Skywalker, Han Solo, Leia hercegnő és Chewbacca ellen. Hannak és Leiának sikerül elmenekülnie, Luke pedig nekivág, hogy felkutassa a Dagobah bolygón élő Jedi Mestert, Yodát, akinek segítségével felkészülhet a végső összecsapásra Darth Vaderrel.

Ez a második Star Wars-film, az előzmény-trilógia moziba kerülése előtt, 1997 áprilisától viszont ötödik részként kezdték el újra vetíteni.


A Jedi visszatér / Return of the Jedi (Star Wars: Episode VI)

1983

A gonosz Palpatine császár egy második Halálcsillagot épít, hogy szétzúzza a felkelőket. Luke, miután megmentette barátját, Han Solót és a szépséges Leia hercegnőt a biztos pusztulástól, ismét csatlakozik Yodához, hiszen igazi Jedi Lovaggá kell válnia ahhoz, hogy szembeszállhasson Darth Vaderrel és az Erő sötét oldalával. Eljött a végső összecsapás ideje!

Ez az eredeti trilógia zárófilmje, a prequelek moziba kerülése előtt, 1997 májusától viszont hatodik részként kezdték el újra vetíteni.


Star Wars I. rész: Baljós árnyak (Star Wars: Episode I – The Phantom Menace)

1999

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság szerzőit, hogy oldják meg a konfliktust és védjék meg Amidala királynőt. Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő.

Ez az új, sztorijában viszont az eredeti előtt játszódó trilógia első filmje. 3D-be konvertált verzióját 2012-ben vetítették a mozikban.


Star Wars II. rész – A klónok támadása (Star Wars: Episode II – Attack of the Clones)

2002

10 év telt el az előző részben elbeszélt események óta. A galaxis forrong. A titokzatos Dooku gróf vezetésével naprendszerek ezrei lépnek ki a Galaktikus Köztársaságból, annak azonban nincs hadserege, a maroknyi Jedi lovag pedig kevés ahhoz, hogy fenntartsa a békét és a rendet. Padmé Amidala ellenzi a hadsereg felállítását, de van, aki nem ért egyet békés javaslataival. Megpróbálják megölni, ezért a tanács testőrt rendel mellé: Obi-Wan Kenobi tanítványát, az ifjú Anakin Skywalkert bízzák meg a feladattal. Obi-Wan egy távoli bolygón óceánjának mélyén különös titkokra bukkan: egy klóngyárban valami olyasmit termesztenek, amely eldöntheti a közelgő polgárháború kimenetelét. Amikor a csata kitör, nemcsak a Jedik és a renegátok állnak szemben egymással, egy új hadsereg katonái is beavatkoznak a küzdelembe.

Ez az új trilógia második filmje, 3D-be konvertált verzióját 2013 őszén vetítették, kritikáink ide kattintva és ide kattintva olvashatóak.


Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith)

2005

Három nehéz, küzdelmes év után a Klónok háborúja a végéhez közeledik. A legtöbb szeparatista vezetőt elfogták vagy megölték: már csak a droidsereg vezére, Grevious tábornok és Dooku gróf áll ellen a Jediknek. A Tanács Obi-Wan Kenobit bízza meg azzal, hogy felkutassa és a törvény színe elé hozza őket. Ezalatt a Coruscanton Palpatine szenátor egyre nagyobb hatalomra tesz szert. A köztársaságot kifárasztotta a háború. Már senki nem emeli fel a szavát, amikor a politikai változások során a régi világ teljesen átalakul - létrejön a Galaktikus Birodalom. A szenátor legközelebbi fegyvertársa, Anakin Skywalker egyre többet tud meg az erő és a hatalom igazi természetéről, mégis ellenáll a sötét oldal csábításának; tudja, ha enged, elveszíti szerelmét, Amidalát, akit titokban feleségül vett, és aki nemsokára megszüli közös gyermeküket...

Ez az új trilógia befejező filmje, 3D-verzióját 2013 őszén dobták újra a piacra, kritikánk ide kattintva olvasható.


Star Wars: A klónok háborúja (Star Wars: The Clone Wars)

2008

A klónok háborúja egyre terebélyesedik, a sötét erő uralta Birodalom egyre több rendszert szippant magába. A Jedi lovagok mindent megtesznek, hogy fenntartsák a békét és az egyensúlyt, de egyre nehezebb dolguk van Dooku gróffal és a hatalmas droidsereggel szemben. Anakin Skywalker és tanítványa közben fontos megbízatást kap, aminek hosszú távú következményei lehetnek a háború kérdésében...

Ez az animációs film A klónok támadása és A Sith-ek bosszúja közti hároméves intervallumban játszódik, és egy azonos című tévésorozatot vezet fel. Kritikánk ide kattintva olvasható.


Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens)

2015. december 18–19.

A harmadik trilógia ezzel a filmmel indul. Új fenyegetés ütötte fel a fejét a galaxisban. A Birodalom hamvaiból létrejött Első Rend és a Köztársaság támogatását élvező Ellenállás ugyanabban látja győzelme kulcsát. Az Ellenállás vezetője, Leia Organa tábornok egy vakmerő pilótát küld a Jakku bolygóra, ahol valaki olyan információval bír, ami előnyhöz juttathatja a szabadságért küzdőket az elnyomókkal szemben.

Kritikánk ide kattintva olvasható.


Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet (Rogue One: A Star Wars Story)

2016. december 16.

A Birodalom alapítása utáni időszakban egy csapat lázadó összefog, hogy egy öngyilkos küldetésben megszerezzék a Birodalom Halálcsillagnak nevezett új fegyverének tervrajzait.

Kritikánk ide kattintva olvasható.


Star Wars: Az utolsó Jedik (Star Wars: The Last Jedi)

2017. december 14.

A harmadik trilógia második filmje. Az Első Rend fölénye végső pusztulással fenyeget az Ellenállás számára. Leia Organa tábornok még mindig bízik abban, hogy testvére, Luke Skywalker, a száműzetésbe vonult Jedi, meggyőzhető arról, hogy remetelétét hátrahagyva fordulatot hozzon a küzdelembe. Eközben a galaxis ifjú hősei az idővel versenyt futva és az ellenség elsöprő erejével dacolva küzdenek a remény fenntartásáért.

Kritikánk ide kattintva olvasható.


Solo: Egy Star Wars-történet (Solo: A Star Wars Story)

2018. május 25.

Újabb spinoff, aminek a története az 1977-es Csillagok háborúja előtt játszódik. Főszereplője az ifjú Han Solo, aki vakmerő alvilági kalandok során megismerkedik későbbi másodpilótájával, Chewbaccával és találkozik a hírhedt szerencsejátékossal, Lando Calrissiannel, s közös utazásuk végére a Star Wars saga legszokatlanabb hőseivé válnak. 

Kritikánk ide kattintva olvasható.


Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat