Denis Villeneuve: Prisoners / Fogságban Denis Villeneuve: Prisoners / Fogságban

Egymás börtöneiben

Denis Villeneuve: Prisoners / Fogságban

ÉRTÉKELD A FILMET!
Fogságban
Denis Villeneuve
2013

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 8

8

Szerinted?

0

A kanadai rendező első amerikai filmje a mozi közönségét is foglyul ejti, mi pedig az őrület határán várjuk, hogy mikor szabadulunk a 150 perces fojtogató, néma terrortól – más szóval az év egyik legjobb krimijétől.

Mert valahol ez is a jó krimi sajátossága: képes olyan mértékű feszültséget kelteni a nézőben vagy olvasóban, hogy az alig várja a szabadulást jelentő feloldozást, a bűnös megbűnhődését, az ügy lezárását. Az életben persze jóval kevesebb bűntény kap hollywoodi finálét – spoiler nélkül elárulható: Villeneuve filmje sem ígér happy endet. Helyette pesszimizmus és mocsok ömlik a moziterembe a szürke eső, a csípős hó és a sűrű vér áztatta vászonról.

Kép a Prisoners (Fogságban) című thrillerből

Pedig a felütés még nem olyan súlyos. Csendes amerikai kertvárosi közegben vacsorázik együtt két család: az asszonyok főznek, a férfiak terítenek, a gyerekek csicseregnek. Aztán az étkezés utáni bormámoros sziesztában valakinek feltűnik, hogy a két kisebbik lány nincs sehol. Először az egész házat, majd utána az egész környéket is átkutatják – nyomuk sincs. A váratlan, kezelhetetlen pánik futótűzszerűen terjed, és pár perc múlva már rendőrök és rendőrkutyák hada keresi a lányokat. A nyomok egy értelmi fogyatékos(nak tűnő?) huszonéves sráchoz (Paul Dano) vezetnek, vele azonban hamarosan tanácstalanná válik a rendőrség, élén Loki nyomozóval (Jake Gyllenhaal). Ekkor érzi úgy az egyébként is kissé paranoid jellemű apa (Hugh Jackman), hogy – szó szerint – a saját kezével, a saját módszereivel kell meggyorsítania a nyomozást. Az ügy viszont nem olyan egyszerű, hogy néhány pofonnal és egyéb eszközökkel (fegyver, kalapács) fel lehetne göngyölíteni a szálakat. Konfliktushelyzetet mondjuk bőven teremt már ez is, a párhuzamos nyomozás többé-kevésbé mindig érdekes téma, a bármikor robbanni képes, és viszonylag sokszor ki is robbanó Hugh Jackman pedig a nézőben is megállítja az ütőt. A krimiben jártasabbak ugyanakkor hamar kapizsgálni fogják, hogy az amúgy kíméletlenül bemutatott kínzás-történetszál épp olyan hiábavalóságot rejteget, mint a rendőrség nyomozása. A tipikus whodunnit-probléma itt azzal a cseppet sem elhanyagolható kérdéssel is kiegészül, hogy akárki is rabolta el a lányokat, mégis mi a francért csinálta?

Kép a Prisoners (Fogságban) című thrillerből

A kérdés már csak azért is felettébb bosszantó lesz, mert a kiváló tempóban elszórt információmorzsákból nagyon sokáig nem áll össze semmi. Ami azt illeti, a teljes kép nekem személy szerint csak a film után kezdett derengeni. Le kellett ülnöm (ülve kellett maradnom), és akárcsak egy Lynch-puzzle vagy a Memento darabkáit, ezeket is ki kellett raknom. Villeneuve már előző filmjében, az Oscar-jelölésig jutott Felperzselt földben (Incendies) is jókora csavarokat tartogató, több szálon futó történettel borzolta a kedélyeinket, a Fogságban viszont messze túlszárnyalja a három évvel korábbi bonyodalomfaktort. Fogságban ugyanis – mint az szép lassan felsejlik – nem csupán a kislányok vannak, hanem voltaképpen majdnem minden szereplő. Saját tehetetlen dühének foglya a keményöklű apa, a valóság elől menekvést nyújtó gyógyszerek rabja az anya, a másik család apafigurája a morális meggyőződéseit és a tisztességet képtelen maga mögött hagyni, Loki nyomozót pedig példaértékű karrierjéhez köti kétes értékű rögeszme: tudniillik még soha nem volt megoldatlan ügye, és megfogadja, hogy bármi áron, de ezt is megoldja. A bűnelkövetésben gyanúsítottakról (mert aztán lesz belőlük nem is egy) pedig még nem is szóltam.

Kép a Prisoners (Fogságban) című thrillerből

Agytekervényeket nem kímélő történet (Aaron Guzikowski forgatókönyvíró nevét érdemes lehet elraktározni), az alapvető feszültséget pedig a négyzetére emeli Roger Deakins ködös, vizenyős, borongós tónusú képi világa, valamint Jóhann Jóhannsson minimalista, baljóslatú zenéje. Nem hagyhatjuk méltatás nélkül a három főszereplő (Jackman, Gyllenhaal, Dano) kiváló alakítását sem – el is lehet kezdeni találgatni, ki kap majd több díjat. Én Gyllenhaalra szavazok.

Nem találni hibát Denis Villeneuve thrillerben tocsogó krimijén. A bárányok hallgatnak, a Hetedik, Az ígéret megszállottja (The Pledge), a Titokzatos folyó és a Hideg nyomon után újabb példánnyal gazdagodik a szikár bűntörténetek nyomasztó sora. Erős, többször is megnézhető (sőt megnézendő) októberi borzongás a Fogságban.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Fogságban

Fogságban

Színes bűnügyi, filmdráma, thriller, 153 perc, 2013

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

8

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat