Zhanna Issabayeva: Karoy Zhanna Issabayeva: Karoy

Kazahsztáni tanítómese

Zhanna Issabayeva: Karoy

ÉRTÉKELD A FILMET!
Karoy
Zhanna Issabayeva
2007

A Filmtett szerint: 4 10 1

4

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Nem könnyű tisztességesen érvényesülni egy szegény környezetben, ahogyan e film főhősének sem erőssége ez. Az autentikus kazah világ közepén (hatalmas üres puszták, állatok és szétesni készülő járművek, olyasmi, amit a Borat című film is megidézett) egy egyre lejjebb és lejjebb süllyedő szereplő kalandjait követhetjük. Igazi tanmese arról, hogyan nyeri el büntetését a gonosz.

A nagyon találékony főszereplő mindenkiből ki tud csalni némi pénzt. Szegény rokona házra szánt pénzét kártyázza el, majd megerőszakol egy terhes nőt, akinek ellopja a pénzét, és magára hagyja szülési fájdalmai közepette. Nem kímél egy fiatal házaspárt sem, akiknek a házassága miatta megy tönkre. Ellopja egy öregasszony magárulásból szerzett összes pénzét. A falubeliek nem tűrik tovább kegyetlenségeit és egy éjszaka jól ellátják a baját. Félholtra verve talál rá egy öregember, aki elviszi a nővéréhez.

Az esetből tanúlva úgy tűnik, főhősünk megváltozik. Mintha lenne némi bűntudata a tettei miatt, ám úgy tűnik, nem különösebben érdekli, hogy hogyan lépjen tovább. Lábadozás közben foglalkozik nővére gyerekeivel, viszont nem gondolkozik azon, hogy hogyan segítsen anyagilag is a családon, amelynek a nyakára ült. Beteg édesanyjuk viszont imádja fiát, aki mindent megtesz a látszat kevéért – vagy nem csak ezért? – hogy anyja kedvében járjon. Televíziót is szerez neki, hogy kedvenc indiai filmjét megnézhesse. Az anya büszke fiára, ahogy azonban felidézik gyerekkorát, kiderül hogy akkor sem volt a közösség mintagyereke. Mintha a rendező az anyát is hibáztatná amiatt, mert fiából ilyen ember vált.

Hogy a verés után főszereplőnk valóban megváltozik-e, azt nem lehet eldönteni. Bujkálva tengeti napjait a nővére házában, aki már nem bírja elviselni jelenlétét. Hiszen ahol korábban megjelent, ott csak gondot és galibát okozott. Anyja halálán van, rettentesen szenved és kéri fiát, hogy könnyítsen szenvedésén: vessen véget életének. A korábbi cselekedeteit alapul véve mindenki döntse el mi történik, vagy nézze meg a filmet, amely szépen mutatja be a kazah falusi környezet életét.

A film dokumentarista kamerája olyan apró részleteket is megmutat a kazah falusi világból, amelyek közelebb viszik az európai nézőt ehhez a kultúrához. A bemutatott esküvő, a családi kötődések sokat elárulnak ennek a sivatagi országnak a lakóiról. Az olykor a fekete humorban dúskáló jelenetek viszont inkább nevetségesnek, mintsem szórakoztatónak tűnnek. A szereplők színészi játéka néha túlzott.

Sokkal többre számítottam a film elején, minthogy kisiskolás leckét kapjak a rendezőtől arra nézve, hogy hogyan lehet büntetni a rossz embert, hogy az megváltozzon. A film vége – annak ellenére, hogy sokkolt – nem győzött meg teljesen arról sem, hogy megváltozott-e a főszereplő. Így bár a történetvezetés erősen a tanulságokra van kiélezve, mégsem nyújt megoldást.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Karoy

Karoy

Színes melodráma, 95 perc, 2007

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

4

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat