Bruce Robinson: The Rum Diary / Rumnapló Bruce Robinson: The Rum Diary / Rumnapló

Egy korty film

Bruce Robinson: The Rum Diary / Rumnapló

ÉRTÉKELD A FILMET!
Rumnapló
Bruce Robinson
2011

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Hunter S. Thompson gonzó-írásai látszólag nem filmre valóak, azonban páran (szó szerint páran) megpróbálkoztak az adaptálással. A harmadik film, a Rumnapló kitűnően illeszkedik a sorba: színes, hóbortos, több mint nézhető.

A kultikus gonzó-újságíró szövegeiből készült legelső film az 1980-as Ahol a bölény dübörög volt, amelyben Bill Murray zseniálisan alakította magát Thompsont, és (részben) a stúdióval való obligát cirkuszok miatt nem ütött akkorát a kasszáknál. A kritikusok sem szerették túlságosan, pedig kitűnően hozza Thompson sztorizós, alkohol- és kábszergőzös hangulatát. A második a 18 évvel későbbi Félelem és reszketés Las Vegasban, amelyben a felismerhetetlenül átalakult Johnny Depp és Benicio Del Toro dülöngél végig a címbéli kaszinóparadicsomban. Terry Gilliam rendezése már sokkal inkább kultstátuszt öltött, valószínűleg erre próbáltak hajazni azzal, hogy 13 évvel később ismét Deppet ültették az égővörös kabrió kormánya mögé – a forgatókönyvíró-rendező pedig a Thompson-filmekhez hasonlóan ritkán jelentkező Bruce Robinson lett.

Kép a Rumnapló című filmből

1960-at írunk. Paul Kemp (ne tévesszen meg senkit az álnév, valójából Thompsonról van szó) egy (fogadjunk, kitaláljátok) újságíró, aki megcsömöröl a kontinenstől és Puerto Ricóba megy szerencsét próbálni. Ott belezúg egyrészt egy Chenault nevű gyönyörű szőkébe (Amber Heard), másrészt a rumivásba mint tevékenységbe. Utóbbit mesteri szinten űzi, de bármilyen ügyes, nála is hatalmasabb a Moburg nevű idült újságíró/alkoholista, aki véletlenszerű időközönként Hitler-lemezeket hallgat. Kemp hamar összebarátkozik a Sala nevű fotóssal, akivel később kakasviadalokon kívül még más kalandokon is keresztülmennek. „Hősünket” megpróbálják belekeverni valami gyanús ingatlanbizniszbe, de (talán inkább balfékségből, mint becsületességből) lemond a pénzről és az „igazság” mellett áll ki.

Kép a Rumnapló című filmből

Johnny Depp rég volt ilyen jó. Faarcú, részeg és cinikus, mint egy értelmiségi Sparrow kapitány. Úgy téblábol végig a sztorin, mint aki tényleg csak szemtanúja (mint egy újságíró) az egésznek, nem alakítója. Leginkább reagál, aztán mint egy hangosfilmes Buster Keaton, valahogyan mindig talpra esik. Csak a legvégén lesz belőle igazán aktív, cselekvő főhős, de addigra eltűnnek a nyomdagépek, így aztán meg kell elégednie egy yacht ellopásával. A többi színész is hozza a formáját, de külön ki kell emelni a szimpatikus Michael Rispolit (Sala) és a gyönyörű Amber Heardöt. Előbbi rekedtes hangjával az a csetlő-botló, jóindulatú barát, akiből mindenkinek elférne egy a tarsolyában, utóbbi pedig az a fajta femme fatale, akiből egy is sok, amúgy pedig egy sikeresen lezáratlan szerelmi szál tulajdonosa.

Kép a Rumnapló című filmből

A kritikusok valószínűleg ugyanazt fogják felhozni a film rovására, mint a többi Thompson-adaptációnak: túl rapszodikus, epizodikus, eklektikus, túl sokféle akar lenni. Pedig éppen ebben rejtőzik bája. Ahogyan Thompson (újság)íróként a stílus uralmát hirdette a tények felett, a filmkészítők a hangulatot és a sztorizós jelleget tartották fontosabbnak, nem a klasszikus dramaturgiát vagy a (már előre utálom a következő szót) „mondanivalót”. Pedig a film igenis szól valamiről: megelevenedik általa a hatvanas évek Puerto Ricójának forrongó világa, a kizsákmányolásra épülő kapitalizmus térhódítása – de nem pátosszal, hanem humorral. És sok-sok piával. És igen, sokkal jobban hasonlít egy hatalmas, kocsmai történetmesélgetős estére, mint bármi egyébre, amit megszoktunk Hollywoodtól mostanában.

Kép a Rumnapló című filmből

A film amúgy tényleg eklektikus: sírva röhögős blődlitől kezdve akasztófahumoron és politizáláson keresztül a romantikáig és a szürrealizmusig minden megvan benne, mégsem esik szét. Pont az tartja össze, amitől az összes forgatókönyvíró-tankönyv óvva int: a felhőtlen sztorizgatás öröme. Még egy Hunter S. Thompson-adaptációt rendel, jéggel!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Rumnapló

Rumnapló

Színes filmdráma, thriller, 120 perc, 2011

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat