Szakmai találkozó a 42. Magyar Filmszemlén Szakmai találkozó a 42. Magyar Filmszemlén

A magyar filmipar és a Gellért-hegy fölött elszálló színes helikopter

Szakmai találkozó a 42. Magyar Filmszemlén

Szombat délelőtt magyar producerek és rendezők biztosították a háttérzajt, miközben egy Terminator-dzsekiben elfoglalta helyét az Uránia kávézójában Andrew G. Vajna kormánybiztos és tanácsadója, Havas Ágnes. „Hogyan tovább a magyarországi filmgyártással?” – ez volt a címe annak a szakmai tanácskozásnak, ami lényegében Vajna korábban ismertetett, a nemzeti filmipar megújítását célzó programjának szembesítése volt az érintettekkel.

A következő bő órában Vajna és Havas valamivel több, mint 20 kérdésre próbált megnyugtató választ adni – ebben a számban azonban nem szerepelnek azok a felszólalások, amelyek csak személyeskedő megjegyzéseket tartalmaztak, vagy amelyeknek semmi közük nem volt a magyar filmiparhoz.

Andy Vajna - Filmszemle 2011

A legtöbb kérdés a nagyjátékfilmes forgatókönyvek elbírálásának, illetve a filmek megvalósításának folyamatát célozta. Pataki Ágnes producer az eddigi normatív rendszer eltűnését sérelmezte, valamint arra kérdezett rá, hogy a forgatókönyvek kiértékelésében figyelembe fogják-e venni a rendezők, producerek korábbi eredményeit is. Vajna azzal védekezett, hogy a szűkös keretek között nem akarnak félretenni plusz összegeket, amelyekről nem lehet tudni, hogy mikor kerülnek majd felhasználásra, az általuk kidolgozott pontrendszerben azonban figyelembe veszik a rendező, illetve producer eredményeit is.

Enyedi Ildikó és Elek Judit rendezők is azért bírálták a kormánybiztos tervét, mert nem egyértelmű, hogy a Filmalap milyen mértékben és a projekt melyik fázisában venné figyelembe egy potenciális koprodukciós partnernek a szempontjait, márpedig az utóbbi években szinte kizárólag a külföldi forrásokat is felsorakoztató magyar filmek értek el jelentősebb nemzetközi sikereket.

Havas Ágnes válaszában hangsúlyozta, hogy nem áll szándékukban limitálni, hogy ki vesz részt egy-egy munkában, csak segítséget nyújtanak azáltal, hogy az alap részéről is jelen lesz egy személy a projektstábban, aki tanácsot ad azért, hogy egy-egy ötlet alkotói ereje és pénzügyi megvalósítása valahol találkozzon. (Például mennyire szükséges a Gellért-hegy fölött elszálló színes helikopter az illető filmbe.)

Érdekes javaslatokban sem volt hiány: Pozsgai Zsolt, aki kizárólag magántőkéből rendezte a szemlén is versenyző A föld szeretője című nagyjátékfilmet, egy holland példát emlegetett. Szerinte az alap kiállíthatna egy jogosítványt az értékesebb forgatókönyvekre, ami az eddigi 20%-os adókedvezmény fölötti kedvezményre is feljogosíthatná az illető tervet támogató magáncégeket. Vajna válaszában kifejtette, hogy ezt a lehetőséget ők is megfontolták, de az adótörvény miatt a 20% fölötti adókedvezmény jelen körülmények között nem megvalósítható.

Egy újabb felszólaló arra kérdezett rá, hogy bár a terv szerint folyamatosan fogadják a forgatókönyveket, mégis milyen rendszerességgel fogják elbírálni azokat? Vajna szerint nem negyedévenként vagy félévenként bírálják el a forgatókönyveket, hanem valóban folyamatos kiértékelés lesz, és az elfogadott tervek majd egy várólistára kerülnek, amíg a „first come, first served" elve alapján megvalósítják őket. A kormánybiztos kifejtette, hogy a Filmalap beindulását követő időszakban főleg a filmötletek fejlesztésére koncentrálnak, erre várhatóan az első évben 300 millió forintot fognak költeni.

Andy Vajna - Filmszemle 2011

A beszélgetés második felében több, a dokumentumfilmeseket érintő kérdés is elhangzott. Vajna terve szerint az évente elkészülő egy-két egészestés dokumentumfilmet leszámítva, ezentúl a magyar médiahatóságnál lehet majd pályázni dokumentumfilmek készítésére, mindezt megrendelő-szerkesztői rendszer vagy a médiahatóság pályázati rendszere alapján. Felszólalásában Kisfaludy András a kreatív dokumentumfilm halálát vetítette előre. A terv szerint ugyanis a televíziók műsortervei határozzák majd meg, hogy milyen dokumentumfilmek fognak készülni, de nem lehet minden dokumentumfilm 52 perces, ugyanakkor egy jó dokumentumfilm olykor két-három évig is készül, amit nem lehetne megvalósítani a televíziós rendszerben. Ráadásul e logika alapján a producernek semmi joga nem lesz a film fölött, így senki nem fog foglalkozni ezeknek a filmeknek a terjesztésével, forgalmazásával.

Havas Ágnes úgy vélekedett, hogy meg kell várni, amíg a médiahatóság kidolgozza a pályázati rendszerét, és akkor kell feltenni ezeket a kérdéseket, egyelőre ők nem tudnak ezekre konkrét választ adni.

A film háttérországának – filmes kiadványok, portálok, kutatások – sorsáról mindössze Czabán György érdeklődött. A válaszból kiderült, hogy még ennek kapcsán sincsenek konkrét elképzelések, az sem egyértelmű, hogy milyen intézmény, szervezet felel majd ezekért.

Andy Vajna - Filmszemle 2011

Bár a megbeszélés folyamán egyértelművé vált, hogy a filmes szakma fenntartásokkal fogadja a Filmalap tervét, Havas Ágnes is hangsúlyozta, hogy ez csak egy terv, amin még finomítani, javítani akarnak. Ennek érdekében hétfő este 8 óráig e-mailen is fogadják az észrevételeket a filmalap@kim.gov.hu címre.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat