Profi és félprofi kamerák – Mozifíling DV-áron Profi és félprofi kamerák – Mozifíling DV-áron

Profi és félprofi kamerák

III. rész: Mozifíling DV-áron

Ebben a részben a Canon két olyan digitális videokamerájával ismerkedhetünk meg, amelyek elsősorban azoknak szólnak, akik videokamerával szeretnének minél közelebb kerülni a filmszalag illúziójához. A gyártó a számos beépített számítógépes funkció mellett biztosította a bármilyen más Canon-optikával való kompatibilitást is.

Canon XL2 – a cserélhető optikájú DV-kamera

Az XL1 felbontásának több mint kétszeresével az XL2 a mini DV rögzítési szabványon belül egy új, professzionális minőséget hoz létre. Ez a digitális videokamera rövid időn belül remélhetőleg megnyeri a dokumentumfilm-készítőket és a műsorszóró állomások producereit.

A 3 CCD-re épülő rendszer 16:9 (960 x 576 képpont) és 4:3 (720 x 576 képpont) formátumú rögzítést tesz lehetővé. A harmadik generációs, jelfeldolgozó LSI (nagybonyolultságú integrált áramkör) javítja a jel-zaj viszonyt, így nagyobb felbontást, nagyobb érzékenységet és kisebb mértékű elmosódottságot tesz lehetővé, mint a korábbi XL1 jelű modell.

Az XL2 másodpercenként 25 képet rögzít (realize film-like expression minőségben), így olyan filmélményt nyújt, mint a moziban vetített film. A Video (normál) gamma móddal a felhasználók kiválaszthatják a különleges Cinema (mozi) módot, és beállíthatják a filmhez hasonló (film like texture and tone) színárnyalatot és szerkezetet. A Knee beállítással (magas, közepes és alacsony) módosítható a gammagörbe alakja, így megakadályozható a fehér részek beégése. A fekete és az alacsony megvilágítású részletek vezérlése a Nyújtás, Közép vagy Összenyomás beállításokból választható ki, melyekkel megnyújtható vagy tömöríthető a gammagörbe alja, így több részlet jeleníthető meg vagy rejthető el. A mozifilm megjelenés további testre szabásához az XL2 manuális vezérlést is kínál az egyéni „hangszerelés” (képkeménység, zajcsökkentés, érzékenység és színárnyalatok beállítása) terén. A kamera számos olyan funkcióval rendelkezik, melyekkel valóban mozifilmszerű élmény érhető el. A színmátrix a Video és a Cinema opciókból választható ki. A V Detail csökkenti a vertikális irányultságú felbontást, míg a Skin Detail (bőrárnyalat) lehetővé teszi, hogy a színárnyalat (phase) és a színtelítettség (chroma) beállítható legyen, így a képen megjelenő bőrárnyalatok melegebb tónussal jelennek meg, ezzel lehetővé válik a kevesebb smink használata vagy annak elhagyása. A filmszemcsézettség beállítás a filmszalaghoz hozzáadja a film meleg, természetes szemcsézettségét és tömörítését. Az XL2 emellett manuális vezérlést biztosít az alapbeállítás (RGB) szintje, Master Pedestal beállítás és az érzékenység beállítások felett.

A nyolc fő menüfunkción belül számtalan manuális beállításhoz rendelhető hozzá a két felhasználói gomb. A felhasználói gombokkal az aktuális beállításoktól függetlenül hívhatók elő a funkciók; mindez lehetővé teszi az azonnali korrigálást, illetve a beállítások a megjelenített menüopciókra való tekintet nélkül hívhatók elő. Három felhasználói beállítás érhető el, amelyek lehetővé teszik, hogy a felhasználók elmentsék a kedvenc részleteket, vagy a gyakran használt felvétel-készítési beállítások egyfajta „raktárát” alakítsák ki. Annak elérésére, hogy a felhasználók finomhangolásokat végezhessenek a fehéregyensúlyon, az XL2 lehetővé teszi az R Gain, G Gain és B Gain beállítások szabad módosítását. A fehéregyensúly a valósághű fehér színre is módosítható, vagy manuálisan beállítható akár a kültéri (5600 K°) vagy beltéri (3200 K°) színhőmérséklet. A CCD érzékenység beállítása így kitolódik hét lépéssel a 3dB-től a +18dB-ig.

A húszszoros nagyítást biztosító zoom objektívbe a Canon tervezői olyan fluorit lencsetagot építettek be, melyet a Canon a profi TV-objektívjeiben és a professzionális L-sorozatú EF objektívekben is használ. Ez az objektív kiküszöböli a kromatikus aberrációt, mely már nagyobb nagyítás esetén jelentősen érinti a zoom objektíveket. Két aszférikus lencsetag küszöböli ki a szférikus eltérést, így éles, saroktól sarokig terjedő képtisztaságot nyújtanak. Egy precíziós kerek írisz nyújt igazán kellemes és természetes hátteret, míg a két beépített semleges (ND) szűrő lehetővé teszi, hogy erős fényviszonyok között az írisz teljesen kinyíljon. Az írisz nyolc lépésben vezérelhető az f1,6 beállítástól egészen a bezárásig.

A mozgásérzékelő giroszkóp és a változtatható szögű prizma (VAP) objektívcsoport optikai képstabilizációt (OIS) biztosít, ezzel kompenzálja a berázást még azelőtt, hogy a kép elérné a kamera érzékelőjét. Az IS kiterjeszthető a SuperRange stabilizátorral, mely megvizsgálja a kamera szenzorára érkezett képet, hogy az optikai rendszer által nem korrigált, alacsony frekvenciájú mozgásokat kompenzálja.

Az XL2 ugyanazt a népszerű XL objektív bajonett rendszert használja, mint az XL1, és kompatibilis az összes XL video objektívvel. A külön megvásárolható EF adapter segítségével a több mint 60 Canon EF objektív bármelyike felhelyezhető a kamerára. Az SMPTE időkód lehetővé teszi a más felvevőkkel és egyéb eszközökkel történő szinkronizációt. A Rec Run folyamatos időkóddal látja el a felvételt, amelyet csak a Rec Start/Stop parancs szakíthat meg. A Free Run azonban azt biztosítja, hogy a számláló valós időben működjön, tekintet nélkül a Power On/Off vagy a Rec/Pause beállításokra. Az eszköz 2 x XLR csatlakozón keresztül biztosítja a 48 V-os phantom áramellátást, amely például a mikrofonokat működteti, és négy csatornát kínál a felvétel rögzítésére külön megvásárolható mikrofon adapterrel. A kamera támogatja a PCM digitális rögzítést, míg a BNC csatlakozó biztosítja monitor kimenetet. Az IEEE1394 csatlakozás lehetővé teszi az azonnali felvételrögzítést közvetlenül a merevlemezre, és/vagy a kamera számítógépről történő vezérlését.

Az XL2 2,0 inches, nagyfelbontású, 200 000 képpontos keresője LCD-képernyőként vagy keresőként is használható. A 16:9 formátum mezőként jelenik meg, a jobb/bal kiigazítással az XL2 lehetővé teszi a folytonos mozgást, így biztosítva az operatőr alapvető kényelemérzetét hosszabb felvétel alatt.

Ezt a „kamera-gyöngyszemet” reális, 4000 eurós áron lehet beszerezni, mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg a cserélhető optikák miatt.

Az XL2 legfontosabb jellemzői:

 • 3 db 1/3 inches, 800 000 képpontos, progresszív letapogatású CCD
 • 50i vagy 25p rögzítés mind televíziós, mind mozifilmes felhasználásra
 • 16:9 és 4:3 formátumú képrögzítés
 • teljes körű manuális vezérlés (számos beállítás és választható felvételi mód)
 • XL cserélhető objektív rendszer
 • 20x fluorit elemet tartalmazó optikai zoom objektív
 • Super range optikai képstabilizátor
 • két független ND szűrő
 • négy audiocsatorna két beépített XLR csatlakozóval és 48V phantom áramellátással
 • SMPTE időkód Rec Run és Free Run időzítő beállításokkal
 • IEEE1394 videokamera-vezérlés a közvetlenül a HDD-ra történő rögzítéshez

XL H1 – a professzionális HDV videokamera

A fentiekben bemutatott XL 2-es „HDV”-sített változata szerintem jelenleg a legjobb műszaki paraméterekkel rendelkező kamera a piacon, igaz, közel 10 000 eurós árával nem hiszem, hogy a legnépszerűbb felvevő lesz, legalábbis környékünkön.

A Canon digitális videokameráinak új zászlóshajójaként az XL H1 a HD feldolgozáshoz a Canon új DIGIC DV II processzorát használja, és az 1080/50i HDV formátumú videofelvételeket MPEG-2 formátumban (25 Mbps) rögzíti mini DV kazettákra. A további progresszív felvételi funkcióval (25f) az 1/3” méretű, egyenként 1,67 millió képpontos, 3 CCD-s XL H1 a HDV kategóriában a legnagyobb felbontással dicsekedhet. A kamera minden részletre kiterjedő bemeneti-kimeneti kialakítása beépített HD-SDI kimenetet (BNC csatlakozóval), Timecode bemenetet/kimenetet, Gen lock bemenetet és XLR audio vonali bemenetet is támogat.

A professzionális kialakítású XL H1 lehetővé teszi, hogy a mini DV-ben dolgozó XL felhasználók a HD gyártástechnológiára váltsanak anélkül, hogy meg kellene szakítaniuk a már elkezdett munkafolyamatokat. Az XL2 és az XM2 kamerákat magába foglaló, X sorozatú kameracsalád újabb tagja valódi professzionális összekapcsolhatóságot biztosít, és minden valószínűség szerint a HD-technológiára váltás lehetőségére váró produkciós irodák, stúdiók és kis költségvetésű, „szabadúszó” filmrendezők alapvető munkaeszközévé válik. A videokamera a 25f és az 50i formátumban egyaránt biztosítja a modern videofelvételi üzemmódok és funkciók teljes kínálatát.

A broadcast objektívek gyártásában szerzett tapasztalatának köszönhetően a Canon az XL H1 kamerát egy új fluorit, húszszoros optikai zoom-os HD VIDEO objektívvel látta el. A Canon mérnökei által kifejezetten a High Definition képekhez tervezett objektív a HD által igényelt csúcsminőséget képviseli.

Az XL 5.4-108mm L objektív a nagy teljesítményű, változtatható szögű prizmás optikai képstabilizátorral (Vari-angle Prism Optical Image Stabilization, VAP OIS) együtt kiváló, teljesen élethű videoképet hoz létre. A kamera kompatibilis a Canon XL sorozatú cserélhető objektív bajonett-rendszerével, az új SR többrétegű bevonat pedig gyakorlatilag megszünteti a szellemkép-képződést, és látványosan csökkenti a kromatikus aberrációkat. A kamerába épített élességállítási segédlet (nagyítás, Peaking funkció) mellett az élességállítást az objektív gyújtótávolság-értékeinek nagy választéka és a tubuson elhelyezett számos funkciógomb is segíti. A csodálatos háttér-életlenítésre (background blur) képes, kör alakú diafragmával felszerelt új, elektronikus élességállítási gyűrűrendszer a legérzékenyebb finomhangolást is lehetővé teszi. Az optika kétféle, választható semleges (ND) szűrővel (1/6 és 1/32) és előre beállított funkciókat támogató új belső memóriával rendelkezik. A kamera még eltávolításuk esetén is megjegyzi a különböző objektívek élességállítási és zoom beállításait, hogy később gyorsan és hajszálpontosan visszatérhessen azokhoz.

Az XL H1 váz révén az XL objektív a tárgytávolságra vonatkozó adatokat megnövelt méretű, széles formátumú, 2,4” elektronikus keresőn (EVF) jeleníti meg, emellett mechanikus zárszerkezettel támogatja az 1920 x 1080 képpontos állóképek rögzítését is (SD/MMC kártyán). A DIGIC DV II kétcsatornás feldolgozás ideális eszköz a forgatókönyvek létrehozására, hiszen a videofelvétellel egyidőben állóképeket is készít.

Az XL H1 kiválóan megfelel a világ legtöbb (1080i) HD adatátviteli szabványának, és a tévéstúdiók, produkciós vállalatok, kis költségvetésű filmkészítők és más videósok számára egyaránt lehetővé teszi a High Definition technológiára való költséghatékony átállást. Beépített HD-SDI funkcionalitásának köszönhetően az XL H1 az összekapcsolhatóság terén is minőségi mércét állít, és széles gyártástechnológiai távlatokat nyit meg a felhasználók számára. Az XL H1 könnyedén integrálható a professzionális stúdiók berendezésébe: a Gen lock bemenet támogatása révén az XL H1 többkamerás felvételkészítésben is alkalmazható. A digitális mozifunkciók bővülő választéka immár új gamma és színmátrix-beállításokat (Cine2 ) is tartalmaz, így az XL H1 remekül helytáll a film transzfer által igényelt képek készítésében. Az XL H1 kamerán változtatható a képfrekvencia, és 25f formátumú videók is rögzíthetők.

Az XL H1 a precíz és továbbfejlesztett képvezérlési funkciók széles választékát kínálja: többek között kétféle zajcsökkentő szűrőt (NR1 és NR2), valamint színmátrix, fehéregyensúly, színhőmérséklet, képélesség és Auto Knee funkciót tartalmaz. Számos beállítás és fényképezési opció kézi módosítása is lehetséges, és az egyéni beállítások SD és MMC kártyán tárolhatók. Az Audio Lock funkció a hang- és képadatok professzionális szinkronizációját segíti elő.

A Canon személyi számítógépre tervezett új, opcionális CONSOLE szoftvere lehetővé teszi az XL H1 távirányítását. A CONSOLE segítségével a képvezérléshez előre beállított funkciókat, hanghullám- és vektorfigyelést, illetve élességállítási segédet is használhat. A szoftverrel távolról vezérelheti a kamerát, többek között a zoomot, az élességállítást, a fehéregyensúlyt, az íriszt és a záridőt. A CONSOLE emellett kezeli a HDV és a DV adatok rögzítését és lejátszását is. A CONSOLE szoftver az XL2 videokamerákkal is használható.

Az XL H1 legfontosabb jellemzői:

 • HDV és DV támogatás, SD és HD élőkép a HD-SDI/SD-SDI-n keresztül
 • 1/3” méretű, egyenként 1,67 millió képpontos, 3 CCD-s készülék, a kategóriában a legnagyobb felbontással
 • teljeskörű, számos profi felhasználó igényeit kielégítő összekapcsolhatóság: HD-SDI kimenet, Timecode (időkód) bemenet/kimenet, Gen lock bemenet és XLR audio vonali jelszint bemenet
 • új fluorit húszszoros optikai zoom-os HD VIDEO objektív XL optika-bajonettel
 • élességállítási segéd (nagyítás, Peaking funkció)
 • számos fényképezési beállítás teljes mértékű kézi vezérlése (az egyéni beállítások SD és MMC kártyára menthetők)
 • változtatható szögű prizmás optikai képstabilizátor (VAP OIS)
 • négycsatornás hangrögzítés és Audio Lock: lock csak DV módban

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur