Florian Henckel von Donnersmarck: The Tourist / Az utazó Florian Henckel von Donnersmarck: The Tourist / Az utazó

Idegenek a gondolán

Florian Henckel von Donnersmarck: The Tourist / Az utazó

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az utazó
Florian Henckel von Donnersmarck
2010

A Filmtett szerint: 4 10 1

4

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Remake-ről jót vagy semmit – ha ezt megszívlelném, egy üres lap is elég lenne Az utazó jellemzéséhez. Hiszen minek elkedvetleníteni a jóhiszemű nagyérdeműt, ha már úgyis hagyta magát elkábítani a fényes csillagok, a bámulatos cselszövések és mesés helyszínek által? Ha viszont még nem, akkor íme az elrettentő valóság.

Egy gyönyörű(?) asszony elcsábít egy szegény kis matektanárt, aki távolról hasonlít a szeretőjére (akit viszont a nemzetközi titkosszolgálat és az orosz maffia által egyaránt keres), csak azért, hogy ez utóbbiról levegye a rivaldafényt. Izgalmasnak hangzik? Nem volt az. Angelina Jolie sokkal meggyőzőbb a vasárnapi színes mellékletek címlapjain, mint egy Grace Kelly-féle hűvös eleganciát igénylő, okos, de szerelmes asszony megformálásában, ráadásul még a frizurája is kiábrándító. Johnny Depp, az átlagos amerikai turista pedig félálomban is végig tudta volna játszani a ráosztott, egyáltalán semmi jellegzetességet nem igénylő szerepet – és néha úgy tűnik, ezt is tette.

Kép Az utazó című filmből

Valahogy nem hisszük el nekik, hogy nem ismerik egymást. Ha a nemzetközi hírszerzés nem is, de a hollywoodi színészmenedzserek megtették a magukét: két sztárt látunk a szélesvásznon, semmi többet, olyannyira, hogy szinte azért izgulunk, hátha bekapcsolva marad a kamera az „ennyi volt” felkiáltás után, és elkapjuk őket, amint a producert pletykálják, vagy egy távoli kis csendes-óceáni sziget magánrezidenciává alakításának költségeit. Mindenképp érdekesebb perspektíva, mint amiatt rágni le a frissen festett körmeinket (bocs, srácok), hogy Depp leesik-e a Canal Grande partján emelkedő palazzók cserepeiről, vagy a bérgyilkosok lövik le hamarabb. Hiszen nem is olyan meredekek, plusz, a főnök megmondta, élve kell elfogni. S akkor meg minek a parázás? Sőt, minek az egész jelenet?

Kép Az utazó című filmből

Az utazóban felismerhetetlen, hogy Florian Henckel von Donnersmarck rendezte, aki az utóbbi évtized egyik legzseniálisabb filmje, A mások élete megalkotásával jövő generációk filmes vizsgaanyagába is beírta a nevét, nem beszélve a halomra gyűjtött díjakról, amelyek alapján érthetetlen, miért vállalt el egy ilyen másodkezi munkát. Bár lehet, hogy ígéretesebbnek indult szinopszis formájában, egy jó adag izgalmas névvel megtűzdelve. A Közönséges bűnözők írójától is ihletettebb művet vártunk volna, még ha a kiszámíthatóságot nem is róhatjuk fel neki: nem azért, mert nincs, hanem mert megbocsájtunk neki az egónk legyezéséért cserébe: kezeket fel, hányan jöttek rá az utolsó közelharc előtt, hogy kin is fog csattanni a legvégső pofon.

Hát persze hogy a nézőn, aki tátott szájjal figyeli Jolie asszony kendőzött bájait, hallgatja, amint Depp kínos arccal mondja fel a szövegkönyvet (talán a minőség miatt feszeng?), és próbálja az ásítást meglepetéssé alakítani. A két színészcsillag ugyanis jelen esetben csak füstölgő meteor, találkozásukkor pedig nem látványos tűzijáték, hanem csak fullasztó hamu keletkezik, a varázslatos Párizs meg a nemes Velence tágas tereiből pedig nem látni épp annyit, hogy kiadja a jegy felét.

Kép Az utazó című filmből

Az utazó csupán egy Anthony Zimmer nevű francia thrillert ismer el a film alapjának, pedig a történet nagyban rájátszik több Hitchcock-filmre is. A vonatos ismerkedés veszélyes voltát az Idegenek a vonaton már '51-ben is behatóan ábrázolta, míg a tetőn való menekülés (Szédülés, Fogjunk tolvajt) pizsamás változata akár ironikus is lehetne. Kár, hogy a következő jelenet megsemmisíti nagyszerű elvárásainkat, amikor ugyanis az esetlen turista belöki a vízbe a várakozó rendőrt, a posztmodern pastiche elvarratlan szálait olyannyira széttépve, hogy hajlandóbbak leszünk esetlegességet feltételezni, mint tudatos, teremtő átdolgozást.

Kép Az utazó című filmből

Ha a lagúnák városa helyett a Riviérával is megelégszünk, inkább kölcsönözzük ki a Fogjunk tolvajt (To Catch A Thief, 1955), és nézzük végig élvezettel, ahogy a szuszpansz nagymestere egyre szorosabbra húzza a hurkot a megtért bűnöző Cary Grant és az arisztokratikus újgazdag Grace Kelly között. Jobban járunk.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az utazó

Az utazó

Színes akciófilm, filmdráma, 103 perc, 2010

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

4

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat