Elérkeztünk a 10. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok utolsó napjához Elérkeztünk a 10. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok utolsó napjához

Mielőtt befejezi röptét a fesztivál

Elérkeztünk a 10. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok utolsó napjához

A 10. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok utolsó napja következik, de néznivalóban egyáltalán nincs hiány. Diák- és tábori filmtől Cannes-ban méltatott alkotásig mindenünk van, a közönség Tóth Barnabás, Mundruczó Kornél, Dyga Zsombor és Vágvölgyi B. András nagyjátékfilmjeivel találkozhat.

Ha vasárnap, akkor ez tradicionálisan a diák- és tábori filmek matinéja. Fél egytől a Sapientia – EMTE filmszakos hallgatóinak vizsgafilmjeiből lehet megnézni egy csokorra valót – ezen alkotások közül azóta néhány máris sikeresen szerepelt különböző fesztiválokon, úgyhogy szárnypróbálgatások ugyan, de talán port is kavarnak.

A műsorrács ezt követő helye az idei Filmtett-Duna műhely alkotótábor filmjeié, amely csak egy rovátkával „maradt le” a fesztivál mögött: az idén került sor a kilencedik kiadására. Érdekessége, hogy ebben az évben kevesebb film készült, a mennyiség minőség felé való billentésének kísérletével: négy kisjáték-, hét animációs film és két operatőri etűd lesz a nagyközönség számára is először látható fél háromtól.

Ha már szárnypróbálgatás, négytől Tóth Barnabás elsőfilmjét, a Rózsaszín sajtot láthatjuk, amelynek érdekessége, hogy a rendező-forgatókönyvíró egyben a főszereplő is. „A Rózsaszín sajt nem ritka ínyencfalat, viszont jobbfajta termék a gyártósorról. Címét meghazudtolva: színtelen, szagtalan, de egész kellemes az íze, amíg a szánkban forgatjuk. A honi zsánerfilm-készítés áldatlan körülményei között pedig mindez bőven elég ok arra, hogy kíváncsian várjuk Tóth Barnabás következő filmjét.” – írta Jankovics Márton a Filmtett hasábjain a film bemutatója után.

Hattól a Cannes-ot is megjárt Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című Mundruczó-film lesz, amely a rendező ugyanolyan címmel futott színházi darabjának sajátos filmes adaptációja – és nemcsak: önreflexív alkotás a filmkészítés nehézségeiről. „A döcögősségek és esetlegességek ellenére elmondható, hogy a legtisztább mundruczói filmet kapjuk meg ezzel a frankensteini átköltéssel. A motívumok, a dramaturgia mellett önelemzés is ez a mű. A kétértelmű befejezés pedig inkább csak azt jelzi, hogy a rendező itt tudja legkeserűbben kimondani állandó szentenciáját: nincs mentség és nem lehet újrázni.” – írja Ritter György Filmtettes kritikájában.

Kép a Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmből

Könnyedebb filmé a kiemelt nyolc órai időpont. Dyga Zsombok Köntörfalakja kamaradráma jellege ellenére – vagy épp azért! – jópár díjat bezsebelt az idei Szemlén. „Ugyanis mivel a Köntörfalak kétségkívül az utóbbi évek egyik legfrissebb magyar játékfilmje, remélhetőleg – a pozitív kritikai visszhangok mellett – a nagyközönség számára is több mint kielégítő élmény lehet. A sok dicsérő mondat mellett nem ejtettünk szót a film gyengeségeiről, de a lényeg az, hogy Dyga Zsombornak éppen azt az űrt sikerült kitöltenie, ami mostanában olyan fájóan tátong a magyar nagyjátékfilmes palettán.”

Aki pedig azt hiszi, hogy nem készült több ötvenhatos-film, az téved. Az idei Filmtettfeszt utolsó filmje tíztől a Kolorádó Kid, amellyel Vágvölgyi B. András újságíró első nagyjátékfilmes próbálkozása ismét az ’56-os Budapestre visz minket: „A film szinte hemzseg a hibáktól, de nagyon is lehet szeretni, és végre egy játékfilmes példán is látjuk, hogy lehet erről a témáról nem sarkítottan is beszélni.” – hangzik Verpeléti András kritikusunk véleménye.

Kép a Kolorádó Kid című filmből

Jó szórakozást!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat