Max von Groening: De helaasheid der dingen / Szarul állnak a dolgok Max von Groening: De helaasheid der dingen / Szarul állnak a dolgok

Félreérthető tehetség

Max von Groening: De helaasheid der dingen / Szarul állnak a dolgok

ÉRTÉKELD A FILMET!
Szarul állnak a dolgok
Felix Van Groeningen
2009
Szarul állnak a dolgok

Szarul állnak a dolgok

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Felix von Groening cannes-i különdíjas filmje több szempontból becsapós. Az egyik, hogy a Szarul állnak a dolgok cím, alatta a belga vígjáték megjelöléssel, úgy hangzik, mintha az Amerikai pite típusú tinikomédia egyik megkésett európai verziója lenne. A másik, hogy első nézésre egy klasszikus „így jöttem”-típusú elsőfilmnek tűnik. Nos az előítéletek közül egyik sem bizonyul megalapozottnak.

Mert a 33 éves rendezőnek ez nem az első filmje, hanem a harmadik; életrajzi motívumokat sem tartalmaz – nem is nagyon tud, hiszen egy regény adaptációja –; nem is ez a címe – a belga cím magyar tükörfordítása valahogy úgy hangzana (hozzáteszem, sokkal jobban), hogy A dolgok sajnálatos mivolta –; és nem is vígjáték.

Filmkép a Szarul állnak a dolgok című filmből

Hogy a film belga, nos, az stimmel. Viszont nem annak tűnik: a vidéki házak, kocsmák belső, és a sáros utcák külső felvételeiből álló helyszínek, a lezüllött alkoholistákból verbuvált szereplők, a túlzott szeszfogyasztásból fakadó konfliktusok túlságosan is ismerősek a kelet-európai szemnek. A 13 éves Gunther Strobbe apjával és három nagybátyjával él a nagyanyja házában. A felnőtt férfiak napjaikat céltalan vedeléssel, és annak járulékaival: bepisiléssel, hányással, verekedéssel töltik, a kis Gunther eközben próbálja feltalálni magát a kilátástalannak tűnő helyzetben. Az epizódszerű események narrátora a nagykorú Gunther, ráadásul egy regénykísérlet apropójából, így az ő kilátástalanságából is kapunk egy jó adaggal.

Filmkép a Szarul állnak a dolgok című filmből

A szenvedő és éhező önjelölt művész leginkább párkapcsolati gondokkal küzd. A film sikeresen felidézi egy jó nagy berúgás emlékét: a rettentően erős felütés után elindul a fékevesztett tivornyák sora, de a végeláthatatlan részegeskedések végignézésével kellemetlen fejfájás marad hátra, mert kissé öncélúvá válnak a képsorok. A film trailerében pl. a részeg meztelen férfiak bicikliversenyét látjuk. Ez is csalóka lehet, mert nem ez a legenigmatikusabb jelenet, ennél sokkal jobb, amikor Strobbe-ék bekérezkednek egy bevándorolt család nappalijába, hogy megnézzék a tévében Roy Orbison koncertjét, s amikor a legenda a Pretty Woman-t nyomja, a fiúk bevadulnak, és táncba kezdenek. A jeleneten keresztül felvázolt tabló tűpontos, Strobbe-ék tragikomikus életimádata és a nem kevésbé tragikomikus történelmi korszak közös nevezőre kerül.

A film atmoszférája és tárgyi világa is telitalálat. A kapitalizmus felfutásának hajnalán járunk: a nagymama háza, a kis Gunther apjától megörökölt, kinyúlt pulcsija, a régi biciklik, a szobaajtókon lógó színes huzalok, a fekete-fehér tévék sikeresen idéznek meg egy letűnt világot. Mintha a Strobbe család első kamerájával készített karcos családi felvételeket látnánk. Ezért talán a kézikamerával felvett film céltalansága még védhető is.

Filmkép a Szarul állnak a dolgok című filmből

Viszont ha a néző nem elégszik meg a kiváló és eredeti színészi játék élvezésével, akkor az első rácsodálkozás után elvész a jelenetek kavalkádjában. A percekig tartó vonatozás a kocsmában például már nem vicces, még a két táncoló törpe látványa sem tud segíteni rajta. Ha valamilyen értelmet mégis ki akarunk hámozni a katyvaszból, akkor az egyedüli kapaszkodót a biciklizés motívuma jelentheti számunkra. A kis Gunthert is biciklizés közben látjuk először, miközben egyensúlyozva feláll a hátsó ülésre, majd elesik, és a kerék tönkremegy. Saját maga képtelen megjavítani, az apja pedig az ivással van elfoglalva, úgyhogy a nagymama ad pénzt az újra. Majd a részeg bicikliverseny a kisvárosban ragadtak tenniakarásának az eredménye. Az egyik nagybácsi, miközben apu elvonón van, egy biciklitúrán szenved el komoly balesetet. Felnőttként Gunther a saját kisfiát tanítgatja a jármű használatára. Groening a kétkerekű felhasználásával érzékenyen épít fel egy metaforát: „az egész olyan mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni” – mondják; Groening szerint még akkor is eleshetsz, ha már jól kitanultad – de az alapokat ettől függetlenül át kell adni. A generációk váltakozásának az apák bűnei ellenére is megvan a szépsége, s ennek a lírai körkörösségnek az érzékeltetése a film végére furcsamód tisztává válik.

Filmkép a Szarul állnak a dolgok című filmből

A jelenetek véletlenszerű hömpölygése után ez éppolyan meglepő, mint a már említett többi félreértés. Sajnos ezeket esetleg a film második megnézése oszlathatná el. Csak az a gond, hogy miután az összes kétségünket felszámoltuk Groening munkájával kapcsolatban, már nem lesz annyira érdekes.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Szarul állnak a dolgok

Szarul állnak a dolgok

Színes vígjáték, filmdráma, 108 perc, 2009

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat