Anders Banke: Gorjacsie novosztyi / Newsmakers Anders Banke: Gorjacsie novosztyi / Newsmakers

Az orosz valóság sója

Anders Banke: Gorjacsie novosztyi / Newsmakers

A legújabb orosz (pontosabban posztszovjet) filmgyártás láthatóan azt a célt tűzte maga elé, hogy saját pályáján „verjen rá” Hollywoodra. Sorra készülnek a figyelemre méltó műfaji filmek, amelyek, bár időnként döcögnek kissé, professzionalizmusban aligha maradnak el tengerentúli megfelelőiknél.

Eszünkbe juthatnak itt Timur Bekmambetov nagy költségvetésű fantasy-horror filmjei, vagy a Fekete Villám című szuperhős-film (!), amelynél a kazah származású alkotó producerként bábáskodott. Én rendszerint épp a TIFF különböző kiadásain találkozom újabb orosz filmekkel, műfaji és szerzői jellegűekkel egyaránt, és bár a színvonal korántsem egyenletes, voltak egészen döbbenetes filmélményeim is – a sor az újorosz irodalom fenegyereke, Vlagyimir Szorokin forgatókönyvéből készült 4-től a Bádogkoporsó című morbid thrillerig terjed.

A mai orosz filmeknek – és az irodalmi műveknek is – van egy olyan „aduászuk”, amivel rögtön fel tudják kelteni az érdeklődést, főleg az ismeretlenre, a keleti egzotikumra fogékony nyugati publikum körében: ez maga a rendszerváltás utáni (vagy akörüli) orosz valóság, az élő, lélegző, titokzatosságában félelmetes Moszkva, a szovjet múlt árnyaival küszködő, hírhedetten alvilági beágyazottságú orosz közélet. Egy kortárs orosz filmnek ezért – nem csak ők vannak egyébként ebben a helyzetben, de ez más lapra tartozik – ezt az „oroszságot”, ezt a hangulati és tárgyi világbeli pluszt kell nyújtania (gyakorlatilag műfajfüggetlenül) ahhoz, hogy érdekes legyen – hogy érdekesebb legyen nyugati, tengerentúli társainál.

Éppen ezért engedhetik meg különösebb presztízsveszteség nélkül, hogy „hozott anyagból” dolgozzanak: az idei TIFF soros orosz akciófilmje ugyanis egy hongkongi produkciónak – Johnnie To Breaking News című filmjének – a remake-je. A hangsúly úgysem ezen van, az „eredetiség” mércéje ez esetben nem a szerzői jog, hanem a világábrázolás milyensége. A Newsmakers rendezői székében ráadásul a svéd Anders Banke ül; de ez se számít, mert minden más – a közeg, a figurák, a lelkület – nagyon orosz, a lakótelepek szocreál levegőjétől a vezérkari irodában kiakasztott Putyin- és Medvegyev-portrékig. Abban a (szerintem kényelmes) helyzetben vagyok, hogy nem láttam a Johnnie To-féle eredetit, és ez felmentést ad mindenféle kényszerű hasonlítgatás alól. Ezért merem kijelenteni: helyenkénti sutaságai ellenére, egy meglehetősen izgalmas filmet láthatott, aki a fesztiváli dömpingben pont ezt a mozit választotta.

A felütés meglehetősen erős, a főcím alatti, líraian realista Moszkva-látképek után rögtön az események sűrűjébe kerülünk: a némiképp valóban a hongkongi akciómozik dramaturgiáját idéző, profimód megkoreografált gengszter-rendőr tűzpárbajnak és üldözésnek lehetünk szemtanúi. A rosszfiúk ezúttal is meglógnak (bár egy társuk a harcmezőn marad), a moszkvai rendőrség pedig dúl-fúl, mert megint túljártak az eszén-erején, ráadásul az összes tévécsatorna lejátszotta azt a felvételt, amelyen egy közrendőr kegyelemért könyörög, majd sírva fakad egy bűnözői puskacsővel való szembesülés hatására. A (sokadik) csorbát ki kell köszörülni, nem kétséges – de hogyan? A tisztességben megroggyant rendőri felsővezetők tanácskozásán aztán Kátya, a testület rendkívül ambiciózus és nemkülönben csinos PR-igazgatója előáll a farbával: a bűnözők elleni háborút át kell alakítani valóságshow-vá, hadd lássanak cirkuszt és rendőri vitézséget a népek. A „kibertér” szó hallatán a vénséges tábornokok ugyan csak bámulnak az ifjú kapitánylányra, mint borjú az új kapura, az ötlet mégis átmegy. A fagyi azonban visszanyal, hisz az internet és a (poszt)modern tömegkommunikációs eszközök korában az információ áradását nehéz ellenőrzés alatt tartani, jöjjön bármilyen forrásból...

És ezzel el is érkeztünk a film eszmei magjához, ami – bizonyára kitalálták már – a médiakritika. A valóság mint látványosság, az élet mint alapanyag reality show-k számára, a nagyobb nézettség érdekében – ó, igen, ez kedvelt téma médiaesztéták és zsurnaliszták számára, de abban talán megegyezhetünk, hogy nem egy orosz bűnügyi akciófilm fogja megoldani a vázolt problémahalmazt. Mi tagadás, a téma körül forgó dialógusok, szóváltások meglehetősen papírízűre is sikeredtek, az álláspontok nagyjából kimerülnek „a nézőszám maximalizálása!” és „az igazság nem eladó!” felkiáltásokban. Annál életszagúbb, feszültségtelibb és önironikusabb viszont a gengsztercsapat(ok) belső relációinak, a túszokkal való kapcsolatnak és a Szmirnov őrnagy vezette renitens, különutas detektívcsapat emberi viszonyainak a megrajzolása. Ez utóbbi történetszál pedig ismét aktualizálja a Piszkos Harry-szerű zsarufilmek örök toposzát, a kotnyeleskedő, törtető bürokrata és az érdes modorú, ám rendíthetetlen rendőrfelügyelő közti konfliktust. Az akciójelenetek tempója feszes, a humor kellőképpen fanyar, a karakterek (főként a bűnözőké) alaposan kidolgozottak, a környezetrajz életszerű – az eszmei mondanivaló árnyaltsága tárgyában pedig inkább ne akadékoskodjunk.

Úgyhogy vigyázat, Hollywood és Hong Kong, az orosz gengszterek már a kapuk előtt állnak. Teljes fegyverzetben.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat

 • Fekete telefon

  Színes horror, thriller, 103 perc, 2021

  Rendező: Scott Derrickson

 • Thor: Szerelem és mennydörgés

  Színes akciófilm, fantasy, képregényfilm, 125 perc, 2024

  Rendező: Taika Waititi

 • A gyilkos járat

  Színes akciófilm, 124 perc, 2022

  Rendező: David Leitch

 • Fenevad

  Színes akciófilm, kalandfilm, thriller, 93 perc, 2022

  Rendező: Baltasar Kormákur