Cameron Crowe: Almost Famous / Majdnem híres Cameron Crowe: Almost Famous / Majdnem híres

Vissza a múltba

Cameron Crowe: Almost Famous / Majdnem híres

ÉRTÉKELD A FILMET!
Majdnem híres
Cameron Crowe
2000

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

MTV, Viva, Atomic, Z+: kinél mi nézhető manapság. De ha visszamegyünk a múltba, akkor azok, akik a 60-as és a 70-es években a rocktörténetet írták, egészen máshol keresendők, hiszen hol voltak akkor még a VJ-k?

Először is, voltak az olyan fotósok, mint például Annie Leibowitz, vagy az olyan rockkritikusok, mint Lester Banks. Meg ott volt a híres rockújság, a Rolling Stone. És voltak még a filmek, amelyek a videoklip előtti időszakban „arcot" adtak a sztároknak, s egyben filmes műfajt teremtettek. Elég ha csak Michael Wadleigh híres Woodstock című filmjét említjük meg 1970-ből, vagy Martin Scorsese alkotását a The Band utolsó koncertjéről (The Last Waltz, 1978). És hogy ezek a filmek tényleg műfajt teremtettek, arra jó példa Oliver Stone 1991-es munkája, a The Doors, mely ötletes rájátszás eme rockfilmekre.

Cameron Crowe, a Majdnem híres rendezője olyan filmes, aki jól ismeri, és láthatóan nagyon szereti Amerikát, annak minden ellentmondása ellenére. Már a Jerry Maguire című filmje is jól bizonyította ezt a „se veled, se nélküled" életérzést, hiszen abban az amerikai sportélet visszásságairól lebbentette fel a fátylat (vagyis hogy a sport világa nem sokban különbözik „Hollywood"-tól), de ezt épp csak annyira tette meg, hogy végül senki nem jött ki csalódottan a moziból. A Majdnem híres ugyanilyen kísérlet, csak itt a 70-es évek rockéletébe nyerünk betekintést. Akit valaha érdekelt a rocktörténet, az valószínűleg szívesen nézi majd a filmet. Ebben ugyanis van minden, ami a rockzenéhez mindig is társítható volt: koncertek, drogok, italozás, nők, no meg bulizás reggelig. És persze zenei aláfestésként szólnak a kor nagy együttesei és előadói, úgymint Simon and Garfunkel, a The Who, Elton John vagy Joni Mitchell. De ennél többen tűnnek fel posztereken, lemezborítókon, címlapfotókon, vagy akár csak a rajongók lelkesedő mondataiban, ezzel is bizonyítva, hogy akkor ez egy életforma volt, amelynek megvoltak a rajongott hősei, de akik által bárki maga is „majdnem híres" lehetett.

A film főszereplője egy 15 éves fiú, William Miller (Patrick Fugit), aki maga is bekerül a rockzenészek izgalmas világába, mégpedig úgy, hogy rövidebb zenekritikáival felhívja magára a figyelmet, így a Rolling Stone egyik szerkesztője megbízza azzal, hogy írjon egy hosszabb cikket a lapnak. William választása a Stillwater nevű, négy tagú együttesre esik, akiknek már megjelent néhány lemeze, turnékon is fut, de még nem a leghíresebbek egyike. Életformájuk viszont igazi rocksztárokra jellemző (lásd fennebb), és William különösen megkedveli Russellt (Billy Crudup), az együttes gitárosát, valamint Penny Lane-t (Kate Hudson), a groupie-t, akinek neve természetesen felvett név és szintén rocktörténeti jelentőségű eredete van. A baj az, hogy túl sok minden történik egy ilyen turné során, úgyhogy William, a jóérzésű kamaszfiú elbizonytalanodik cikke leendő tartalmát illetően. Ennek pedig fő oka, hogy érzelmileg túlságosan a megtapasztalt események alá kerül.

De végülis Crowe ügyesen elvarr minden szálat, sőt, William egyik jutalma, hogy egyedül ő megtudhatja Penny Lane igazi nevét. A film fő tanulságát pedig Russell fogalmazza meg, vagyishogy: a zene „minden". Vagy mégsem?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat