Lasse Hallström: The Cider House Rules / Árvák hercege Lasse Hallström: The Cider House Rules / Árvák hercege

Szabadon választott elrendeltség

Lasse Hallström: The Cider House Rules / Árvák hercege

ÉRTÉKELD A FILMET!
Árvák hercege
Lasse Hallström
1999

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A svéd Lasse Hallström Árvák hercege című filmje nemcsak képileg tetszetős alkotás. A rendező sikeresen teremti meg az egyensúlyt a jelenetek és a szereplők jelleme között is: minden a helyén van, a sztori, a képek, a ritmus, az üzenet.

A történet a 40-es évek elején indul, nem sokkal azelőtt, hogy az Egyesült Államok bekapcsolódott volna a II. világháborúba. A Maine állambeli St. Clouds Isten háta mögötti településen Wilbur Larch doktor (Michael Caine), az árvaház vezetője, többet vállal, mint amit munkaköri leírása megkövetelne tőle: megesett leányanyák számára biztosít menedéket, és nem kívánt gyerekeket segít a túlvilágra. Ebben a környezetben vagyunk tanúi a főhős, Homer Wells (Tobey Maguire) felnőtté érésének, akinek azt a lépéshátrányát, hogy árvaházban nőtt fel, sikerül javára fordítania. Két félresikerült örökbefogadás után az árvaház, személyesebben a doktor veszi védőszárnyai alá.

Megosztja vele mestersége fortélyait, tudatosan úgy neveli, hogy a fiú majd átvegye helyét az árvaház élén. A képsorok annyira magukkal ragadnak, hogy az ember a végtelenségig nézné a derűs, barátságos, olykor pityergő gyerekarcokat, a békének és biztonságnak ezt a langymeleg szigetét. Hamarosan nyilvánvalóvá válik azonban, hogy Homernek fel kell felfedeznie a világot és benne önmagát. Csatlakozik a megesett barátnőjével felbukkanó repülőstiszthez, és elmegy megnézni az óceánt. Idénymunkás lesz, beleszeret a legszebb lányba, jóságával meghódítja a nomád négereket, egyszóval mellreszívja az életet. A végén pedig teljesül mentora, az öreg doktor kívánsága is, mert visszatér az árvaházba átvenni a királyságot.

Ennyi a történet, banális, klisészerű és unalmas sztori – mondhatnánk – amiből több tucat kerül vászonra minden évben. Lasse Hallström rendezői pálcája alatt azonban az Árvák hercege kilép ebből a szűkös keretből. Ha a What's Eating Gilbert Grape, My Life ás a Dog című filmjei után ismerni véljük is képességeit, az öreg mesternek ezúttal sikerül meglepetéssel szolgálnia. Teremtőként alakítja hőseinek életét, és gondoskodik arról, hogy mindenkit a maga teljességében mutasson meg. Szereplői nem egyszerűen pozitív vagy negatív jellemek, hanem hús-vér emberek, akiknek néha nem sikerül legyőzniük a bennük munkáló gonosz indulatokat. Hallström ilyenkor sem ítélkezik, inkább jósággal, emberségességgel ellensúlyozza a démonit. Majd határozott pontot tesz a történet és a szereplők jellemfejlődésének végére, jutalmazva, büntetve vagy feloldozva őket. Az Árvák hercege az élet szabályairól, törvényszerűségeiről szól, és arról, hogy csak a kiválasztottak tudják, mikor lehet áthágni ezeket.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Árvák hercege

Árvák hercege

Színes filmdráma, romantikus, 126 perc, 1999

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat