Diane Kurys: Les enfants du siécle / Az évszázad gyermekei Diane Kurys: Les enfants du siécle / Az évszázad gyermekei

Héja-nász

Diane Kurys: Les enfants du siécle / Az évszázad gyermekei

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az évszázad gyermekei
Diane Kurys
1999
Az évszázad gyermekei

Az évszázad gyermekei

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

George Sand, a francia romantika botrányos életű írónőjének szerelmi kalandjai nemcsak a korabeli Párizs irodalmi világa számára jelentettek hálás témát. A filmművészet Sand románcait (így például az egyik leghíresebbet, a Chopinnel valót) többnyire már feldolgozta, csupán idő kérdése volt az írónő és Alfréd de Musset kapcsolatának a megfilmesítése. Ez alkalommal éppen egy francia rendező(nő) érezte úgy, hogy törlesztenie kell a szakma eme adósságát.

Aurore Dupin tizennyolc éves korában megy férjhez Dudevant báróhoz. Falun élnek két gyermekükkel. Az asszony egy szép napon bevallja, hogy szerelmes. Valaki másba. Párizsba utazik, hogy kivívja a női nem szabadságát. Felveszi a George Sand nevet, a férfinévhez pedig férfiruhát ölt, hogy evvel is hirdesse a nemek egyenrangúságát. Egy kiadói esten találkozik Musset-vel. Firenzébe, majd Velencébe utaznak, Musset megbetegszik, Sand megcsalja a csaló olasz orvossal (aki hamisított etruszk műtárgyakkal kereskedik), Musset egyedül tér vissza Párizsba. Ilyen pontos életrajzi linearitásban sorjáznak az események Diane Kurys Az évszázad gyermekei című filmjében (a cím Musset: Confessions d'un enfant du siécle vallomáskötetének a nevére rímel rá), és ha netán néhány évet, hónapot átugrik a cselekmény, felirat jelzi, nehogy összezavarodjék a bamba néző.

Jól kidolgozott alkotást láthatunk. A korszak tárgyi világának, a belső és külső helyszíneknek a gondos megidézése, a korabeli zenedarabokkal együtt hatásosan teremtik meg a francia romantikus művészvilág bohém atmoszféráját. Sőt, a Juliet Binoche által megformált George Sand jólesően távol áll a nagypofájú, férfias megjelenésű, harcos feministától. Az angyali, törékeny nő, és az infantilis, romlott, a kor divatos dekadenciáját hajszoló Musset héja- násza valahogyan mégsem tud magával ragadni, hosszúnak bizonyul a két óra.

Hányszor szakít a szerelmespár? Meddig bírják ki egymás nélkül? Hányszor borulnak össze újra a kibékülés mámorában? Mi lett volna, ha a gonosz Musset-mama nem süllyeszti el az utolsó leveleket? Nem érdekes. Hová vezet Sand és Musset se veled, se nélküled viszonya? Mi lesz velük? A néző az örök szerelemről mélázó hősnőnél előbb ismeri a választ: lehullanak az őszi avaron.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az évszázad gyermekei

Az évszázad gyermekei

Színes életrajzi, filmdráma, romantikus, 135 perc, 1999

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat