Felméri Cecília: Kakukk Felméri Cecília: Kakukk

A másik fészke

Felméri Cecília: Kakukk

ÉRTÉKELD A FILMET!
Kakukk
Felméri Cecília
2008

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Felméri Cecília korántsem nevezhető már zöldfülűnek néhány fesztiválokon sikerrel bemutatott animációs film után, ám a vizsgafilmjeként elkészült Kakukk műfaji váltást jelent korábbi munkáihoz képest. A kisjátékfilm képi világa ugyanolyan különleges, mintha rajzolva, festve vagy animálva lenne.

A huncut, népies mese erősen magán hordozza az egyik forgatókönyvíró, Lakatos Róbert ördögtérgyés csalafintaságát, ám Felméri Cecília teljesen egyéni, kiforrott, saját világot teremt. Az órakakukk bólogatása – érdekes játék a kamerával! – tagolja az eseményeket: a szép lány szegény fiút szeret, de szülei a bugyuta gazdaghoz adják feleségül, amit ő valójában nem is bán túlságosan. A tűzről pattant menyecskének először mégis a szeretője kell, úgyhogy agyafúrt trükkel játssza ki az urát. A kisfilm hibája, hogy az addig pergő cselekmény végén csupán vizuális poén áll, ami viszont keretessé teszi egyúttal a rövidfilm szerkezetét.

Aprólékos, gondos, szép operatőri munka, erősen stilizált képi világ jellemző erre a nem mindennapi történetre. Szereplői kezdő színész létükre merészen és ügyesen alakítják a – hol nyíltan kimondott, hol pedig nyers, paraszti metaforákkal tűzdelt – jeleneteket, hősnője pedig általában a „szeme sem áll jól” típusú falusi menyecskét.

Az olykor fekete humorba hajló párbeszédek különlegessége az, hogy valóban nem is párbeszédek: a beszélgetéseket a rendkívül jó – a szereplőkkel szinkronban erősen artikuláló – mesélő szinkronizálja, ami külön humorforrásként működik. Ez a verbális csavar szerepet játszik abban, hogy a jelenetek a prűdebb nézőket se sértsenek, és meseszerűvé stilizálja a filmet.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Kakukk

Kakukk

Színes kisjátékfilm, 17 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat