Tudor Giurgiu: Legături bolnăvicioase / Szerelem másképp Tudor Giurgiu: Legături bolnăvicioase / Szerelem másképp

A közeg nem áll ellen

Tudor Giurgiu: Legături bolnăvicioase / Szerelem másképp

ÉRTÉKELD A FILMET!
Szerelem másképp
Tudor Giurgiu
2006

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A filmvászon nemcsak anyagi voltában fehér lap, hanem abban az értelemben is, ahogyan a rajta egy rétegben futó képekre további nyomokként rárakódnak a film készítésének és létrejöttének jelei, a néző által felvitt árnyalatokról nem is beszélve.

Tudor Giurgiu: Legături bolnăvicioase / Szerelem másképp

A Berlini Filmvesztiválra készített plakátján Szerelem másképpnek elkeresztelt 2006-os román filmet – bizonyos feltételek mellett – az átlagosnál is hívogatóbb fehér lapnak tekinthetjük. A feltételeket nem véletlenül említem: egy olyan filmgyártás terméke ez a film, amely átlag kétévente produkál egy képileg és történetében korszerűnek tűnő filmet, és ezek a ritka felbukkanások is szenvednek a karaketerek kidolgozatlanságától, a szövegkönyv recsegésétől. A Szerelem másképp (a román eredetihez hű magyar cím a Beteges viszonyok lehetne) egy fiatal román írónő, Cecilia Ştefănescu azonos című regényéből íródott, és ezzel az első akadályt sikeresen veszi, ám ahhoz, hogy további nyomokat generáljon azon a bizonyos fehér lapon, a nézőnek jó érzékkel rá kell találnia a fentiekben jelzett megszorításokra.

Tudor Giurgiu: Legături bolnăvicioase / Szerelem másképp

Tudor Giurgiu első egészestés játékfilmjének narratívája, karakterei, helyszínei és beállításai, no meg a zenei anyag és a (néha) szétfoszló vágások tűnhetnek kimódoltnak, önkényesnek avagy elrugaszkodottnak. Azaz amennyiben készek vagyunk elfogadni (és netán saját megélt múltunkból előhívni) a Szerelem másképp elkészültének és preferált jelentéshálójának elemeit – e műveletben segítségünkre lehet: női voltunk (a film fő alakjai tizen-huszonéves lányok, Alexandra és Cristina), a (román?) kommunizmus belső dekorációs esztétikájának tapasztalata (a helyszínek: lakótelepi panelek, a több évtizede kicseréletlen szekrénysorral), valamely bölcsészképzésben való részvétel (a lányok a Bukaresti Egyetem francia szakos hallgatói, a kartotékos könyvtári rendszer élvezői), és segít az is, ha belekontárkod(t)unk a kortárs román életmódok némelyikébe. A legtöbb film nem igényel ekkora sminkeskészletet, ezért a bonyolult játék a fehér lappal, ha ugyanis felszerelkeztünk, tetszés szerint adhatunk-vehetünk a Szerelem másképp egy síkjához nyomokat, jeleket.

Tudor Giurgiu: Legături bolnăvicioase / Szerelem másképp

A film főszereplői, a két lány vakációra mennek Alexandra hegyi kisvárosban élő szüleihez, és éjszaka hazatértükben lefekszenek a legelőként is funkcionáló focipálya zöldjére. „Vedd le a pólód, hogy lássam a melleid a holdfénynél” – mondja Cristina. A bölcsészlányok szerelme rejtve marad a külvilág előtt, hisz az érintések mindennaposak ebben a kultúrában, a fiatalok magánya és leszakadása a hízásnak indult, jámbor szülői kuckóról fájdalmas és egyúttal biztonságos is, a tradíciók hiányát pedig kitűnően pótolja az elmésség, a vakmerőség és a fantázia. A dramaturgia, a kamerához hasonlóan, elsétál a szenzációs téma mellett, és odavetett, fröcsögő szavakból értjük azt is meg, hogy miért kell a René de Chateaubriand 1806-os regényéről vitázó lányoknak szétválniuk. A leszbikus szerelmnél is erősebb kötelék, a testvérszerelem szól ugyanis közbe: a film zárlatában válik világossá, hogy kiket is láttunk a szenzuális, meztelen, kétalakos kezdőképen. Cristina mellét ezúttal bátyja, Sandu simogatja.

Tudor Giurgiu: Legături bolnăvicioase / Szerelem másképp

Mindezzel együtt a kortárs román valóságba úsztatott film tompított hangvételű, helyenként vidám ifjúsági film benyomását kelti, amelyből a monoton női narráció és a dialógusok maró szarkazmusa billent ki. A megjelenített kapcsolatok nem merészként, szentségtörőként, hanem egyfajta mindent átitató kötőanyagként működnek, és ezt a benyomást a háttérbe komponálás, a távolról hallgatózás és a már-már bábszínháziként ható zene tovább erősíti. Elegendő-e ennyi árnyalat egy fehér lapra?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat