Mohi Sándor: Imádság Mohi Sándor: Imádság

Borotvaélen

Mohi Sándor: Imádság

ÉRTÉKELD A FILMET!
Imádság
Mohi Sándor
2007

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Minden egyes pillanatkép természetellenesen viselkedik. Lassan nyúlni kezd, a pillanat elvész belőle, és csak a kép marad.

Egy idős parasztházaspár utolsó öt éve. Jelentéktelennek tűnő pillanatképekből épül fel a film: öltözködés, borotválkozás, az állatok etetése, tűzgyújtás a kemencében. De minden egyes pillanatkép természetellenesen viselkedik. Nyúlni kezd, a pillanat elvész belőle, és csak a kép marad: a lehajolni képtelen öregember kínlódása, hogy felhúzza a zokniját, az új borotvaél keresgélése és bizonytalan felszerelése, a kétségbeesett mozdulatok, amivel a két öreg az ökröt próbálja járomba fogni. Történik mindez szokatlanul sűrű sóhajok között. A nézőnek az az érzése támadhat, hogy az rendező-operatőr jelenléte ösztönzi a házaspárt, hogy panaszkodás helyett egyszerűen sóhajokkal kommunikáljanak felénk, ám a kamera diszkrét jelenléte egyértelművé teszi, hogy paradox módon ezek inkább önmaguk felé jelentenek bíztatást.

A haláluk küszöbén álló, leépülő öregemberek hétköznapjainak bemutatása rizikós vállalkozás, idősökön végzett műtéthez is hasonlítható. Gyomor, vagy egyfajta szakmai megszállottság kell hozzá, ugyanakkor egy rossz mozdulat is végzetes lehet: az egyszerű szemlélés / rögzítés gusztustalan tolakodássá válhat. Szerencsére Mohi Sándor dokumentumfilmje végig az etikusság határán belül mozog, nem hagy benne olyan jeleneteket – pedig tudjuk, hogy vannak – amelyek a házaspárt ennél is kiszolgáltatottabb helyzetben mutatnák. Helyette sokkal elegánsabb megoldásokat láthatunk: pár hetes cicák buknak a tejestálba, bárányok merészkednek a konyhába egy kis ételért. Akár idillinek is mondhatnánk a jelenetet, ha nem épp az előző képsorokban láttuk volna milyen emberfeletti erőfeszítésébe került a két öregnek az állateledelek megszerzése.

Mohi Sándor Tánczos Vilmos néprajzkutatóval számos emlékezetes dokumentumfilmet készített az elmúlt években: a moldvai archaikus népi imádságokat bemutató Gyöngyökkel gyökereztél, vagy a fiatal kászonújfalvi cigánylány drámáját elénk táró Ahogyan az Isten elrendeli csak kettő ezek közül. Most azonban nem Tánczos Vilmos jól célzott kérdései előtt nyílnak meg a film szereplői, hanem egyedül a kamera figyeli őket diszkrét távolságból. Mi pedig tehetetlenül nézzük, hogy sikerül-e az ökör nyakáig emelni a jármot, vagy útközben megbicsaklik az öreg keze.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Imádság

Imádság

Színes , 27 perc, 2007

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat